Müzik; her yaştan insanı zihinsel ve ruhen geliştirir. Çocuk gelişiminde önerilen oyunların birçoğu müzik ve dans içermektedir. Müziğin çocuk gelişimine etkisi büyüktür, yetişkinlerde ise stresi azaltma ve mutluluk hormonlarının salgılanmasında etkilidir. Özellikle bir enstrüman çalmak, motor gelişimi ve hafıza güçlendirme konusunda oldukça yararlıdır. Ancak enstrüman çalmak için mutlaka alanında uzman bir öğretmenden eğitim alınması gerekmektedir. 

 

Çocuklar Enstrüman Çalmayı Nasıl Öğrenir?

 

Enstrüman çalma konusunda her yaş grubuna göre farklı yöntemler bulunmaktadır. Nota isimlerini öğrenmek, enstrüman çalmanın en önemli aşamasıdır. Okuma-yazma bilmeyen çocuklar için nota eğitiminde farklı yöntemler uygulanır. Örneğin; her nota için bir renk belirlemek ve notaları kendi renginde boyamak en çok uygulanan yöntemler arasındadır. Böylece çocuklar notaları renkler ile kodlayıp kolayca öğrenebilmektedir. Notalar öğretildikten sonra notaların sürelerini öğretmek yani ritimsel çalışmalar yapmak gerekir. Ritim çalışmaları; çocukların ilgisini çekmek için genellikle perküsyon (ritim) aletleriyle yapılır. Perküsyon aletleri yerine ses çıkaracak her türlü malzeme (kaşık gibi metal gereçler, plastik kutu, çıngırak vb.) kullanılabilir. Ritim çalışmaları alkış tutarak da yapılabilir. Burada önemli olan çocuğa ilgisini kaybetmemektir. Çocuklar bu ritim çalışmalarını oyun olarak algılar ve severek yaparlar. Nota okuma ve ritim çalışmaları yapıldıktan sonra çalınacak enstrüman tanıtılır ve temel bilgiler verilir. 

 

 Enstrüman Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

 

Enstrüman öğrenmede yapılması gereken en önemli şey pratik yapmaktır. Anahtar kelime, tekrar etmektir. Bir sonraki derse kadar her gün en az 1 saat pratik yapılmalıdır. Enstrüman da aynı yabancı dil konuşmak gibi çok kısa sürede unutulabilir. Bilgilerin taze kalması ve en önemlisi beyin ve el koordinasyonunun gelişmesi için sürekli çalışmak gerekir. Özellikle yeni başlandığında doğru ve sık tekrar edilmesi çok önemlidir. Eğer yanlış bir teknik oturtulursa hem onu düzeltmek çok zaman alacak hem de çalışma boşa gidecektir. Enstrüman öğrenme süresi; kişinin yeteneği, verimli çalışma ve istikrarına bağlı olarak değişmektedir. 

 

Müzik Dersleri için Hangi Enstrüman Çalınmalı?

 

Müzik derslerinde enstrüman ve ses kullanılır. Bir enstrüman çalmadan sadece solfej yaparak da ders alınabilir. Eğer bir enstrüman dersi alınmak isteniyorsa hangi enstrümanın çalınacağına karar verilmelidir. Enstrüman tercihinde en önemlisi o enstrümanı sevmek ve çalmak istemektir. Enstrümanı sevmeden çalışmak ve ilerlemek zordur. Hangi enstrümanların sesi daha güzel geliyor, hangi enstrümanı çalmak isterim gibi sorularla birkaç enstrüman belirlenebilir. Ayrıca enstrümanların özellikleri ve isimleri hakkında da bir araştırma yapılmalıdır.

 

Enstrüman seçmede belirleyici ikinci faktör ise, fiziksel özelliklerdir. Her enstrümanı çalmayı kolaylaştıran veya zorlaştıran özellikler bulunur. Üflemeli enstrümanlar için dudak yapısı, yaylı veya telli enstrümanlar için el, kol ve parmak yapısı önemlidir. Örneğin; ince ve uzun parmakların keman öğrenimine olumlu etkisi bulunmaktadır. Ancak enstrüman öğreniminde yetenek ve çalışma unsurlarının çok önemli olduğu unutulmamalıdır.