Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, ara tatilin verimli geçmesi için tavsiyelerini sıraladı.

Çocuklarla birlikte aktiviteler ve oyunlar düzenlemeli ancak unutulmaması gereken nokta; herkes aynı aktiviteden aynı derecede zevk almayabilir. Çocukları zorlamanın ve başkalarının ne kadar eğlendiğini göstermenin iyi etki bırakması istenirken bu durum, çocukların aktiviteden soğumasına neden olabilir. Hayatta birincil hedefimiz ‘yaşamdan zevk almak olmalıdır’ kelimesini biz ruh sağlığı uzmanları oldukça fazla kullanmaktayız. Aktivite yaparken de çocuğumuzun ve kendimizin zevk almamız gereken aktiviteler bulmaya özen göstermeliyiz

Uzman Psikolog Özgenur Taşkın'ın değindiği bir başka konu ise koyduğunuz kurallara sizin ne kadar uyduğunuz. , “Önemli bir diğer faktör ise çocukları televizyondan uzak tutup da kendinizin televizyon başına geçmemesi olacaktır. Çocuğunuzu ayna gibi düşünebilirsiniz. Siz ne yaparsanız benzer hareketleri onda göreceksiniz”


Taşkın'ın bu süreçte anne babalara da bazı tavsiyeleri var:


  • Çalışan anne babalar mutlaka sömestr tatilinin okul sürecinden farklı geçmesi konusunda çocuklarını desteklemeli. Çocuk okul ve tatil zamanının farkına varabilmeli. 

 

  • Uyku saati oldukça önemli olacaktır. Sabahları çocukların fazla uyumasının yarardan çok zararı olacaktır. 

 

  • Uyku düzeni, yemek düzeni yine aynı rutinde devam edebilir fakat gün içinde ödüllendirici aktiviteler (oyun, parka gitmek, resim çizmek, sanal olmayan her türlü aktivite) ile çocukların gününün planlanması gerekmektedir.

 

  • Pandemi sürecinde çalışan veya çalışmayan anne babalara ortak tavsiye olarak, ebeveynlikten önce bireysiniz. Birey olarak bu süreç sizi de zorlamış olabilir. 

 

  • Zorlandığınız süreçte durup bekleyip belki biraz da dinlenip yeniden başlamayı unutmayın! 

 

  • Bu yol haritası motivasyon kaynağı olacaktır. Birey olarak psikolojik ve fizyolojik ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra ebeveyn olarak çok daha verimli olacaksınız.