“Dijital Çağın Dijital Üniversitesi” mottosuyla uluslararası standartlarda eğitim sunan KTO Karatay Üniversitesi, sahip olduğu güçlü insan kaynağı yapısı, fiziksel gelişimi, tüm birimlerinde gözettiği toplam kalite anlayışı, uluslararasılaşma politikaları ve yürütülen stratejik projelerle bir dünya üniversitesi olma hedefine emin adımlarla ilerliyor.

İsmini, Selçuklular tarafından 1251 yılında yaptırılan ve Anadolu’daki ilk Vakıf Yükseköğretim Kurumu niteliğindeki Karatay Medresesi ile Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından biri olan Konya Ticaret Odası’ndan alan KTO Karatay Üniversitesi, ulusal ve uluslararası hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir.

KTO Karatay Üniversitesi; 6 fakülte, 3 yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve 1 enstitüde yürütülen toplam 75 programla, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmektedir. 64 ülkeden 450’nin üzerinde uluslararası olmak üzere 8.500 öğrencisi, 400 akademisyeni ve 5.600’den fazla mezunu ile bir dünya üniversitesi olma hedefine gün geçtikçe daha da yaklaşan KTO Karatay Üniversitesi, bu hedefini fiziki ve beşerî yatırımları ile daha da sağlamlaştırmaktadır.

96.832 m2 kapalı, 435.076 m2 açık olmak üzere toplam 531.908 m2 alana sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Değerlendirme Raporu’na göre, “Toplam Fiziki Alanlarına Göre Vakıf Yükseköğretim Kurumları” sıralamasında 77 vakıf üniversitesi arasında 9. sırada yer almaktadır.

Modern ve Selçuklu mimarisinin bir arada yer aldığı Merkez Kampüsü, Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü (KTOTEK) içerisinde yer alan Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokulu ile Akıllı Teknolojiler Merkezi, Konya Eğribayat’ta yer alan ve pilot yetiştiren Hava Parkı, KTO Karatay Üniversitesi’ni fiziksel açıdan diğer üniversitelerden farklı kılmaktadır.

Koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerde eğitime ara verilen dönemde, uzaktan eğitim kapasitesi konusunda oldukça güçlü bir altyapıya sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, yıllardır faaliyette olan uzaktan öğretim süreci kapsamını genişletilerek, bir hafta gibi kısa bir zamanda uygulamaya geçmiştir. Bu sayede KTO Karataylı öğrenciler, salgının ilk anından itibaren eğitim ve sosyal aktivitelerle buluşmaya devam edebilme fırsatına sahip olmuştur.

Online ya da Sınıf Ortamında Eğitim Bir Arada: Karatay Hibrit

2020-2021 akademik yılında öğrenci, akademisyen ve idari personelin tamamına en sağlıklı ortamı oluşturma önceliğiyle hareket eden KTO Karatay Üniversitesi, insan hareketliliğini en aza indiren, online ve sınıf ortamında eğitim imkânının bir arada sunulduğu Karatay Hibrit eğitim modelini geliştirmiştir. Bu sistemde derslerin tamamı uzaktan eğitimle canlı (senkron) olarak verilirken, sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde düzenlenen sınıflarda öğrenci sayısında yoğunluk olmamak şartı ile yüz yüze eğitim de eş zamanlı yürütülmüştür.

Dijitalde Yoğun Sosyal, Kültürel ve Sportif Etkinlikler

KTO Karatay Üniversitesi, Dijital Çağın Dijital Üniversitesi mottosuna uygun olarak öğrencilerine, mezunlarına, üniversite adaylarına, anne ve babalar başta olmak üzere toplumun her kesimine yönelik sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemektedir. Bu kapsamda 2021 yılında liselilere, üniversitelilere ve Türkiye’nin her yerinden e-spor severlere yönelik 5 farklı ödüllü “E-Spor Turnuvası” düzenlenmiş ve 1.000 sporcu turnuvalarda yarışmıştır. Pandemi dolasıyla bu yıl online olarak 5.si gerçekleşen “Dijital Soba Başı Sohbetleri”nde dijital platformlar üzerinden yaklaşık 2 milyon kişiye erişim sağlanmıştır. KTO Karataylıların kariyer gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 5-9 Nisan 2021 tarihlerinde dijital platformlar üzerinden “Dijital Paraşüt Kariyer Fuarı” düzenlenmiş, fuara 1.500 üniversite ve 1.000 lise öğrencisi katılım sağlamıştır. “Paraşütte Mevzu Mezun” etkinliği ile de dijital platformlarda öğrenciler ve mezunlar bir araya gelmiştir.

Ayrıca KTO Karatay Üniversitesi, üniversite adayları için Online YKS Deneme Sınavları düzenlemekte, üniversite tercihlerinde destek sağlamak amacıyla ücretsiz online danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

İş Dünyasının İhtiyaçlarına Göre Yenilikçi Programlar

KTO Karatay Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü ticaret odalarından biri olan ve 26.000’den fazla üyeye sahip Konya Ticaret Odası’nın gücüyle, iş dünyasının tam desteğini alarak, sanayi ve ticaret alt yapısı ile entegre bir eğitim sunmakta, iş dünyası ile gerçekleştirilen istişarelerden yola çıkarak bünyesine; yeni bölümler, uygulamalar ve stratejik projeler dahil etmektedir. İslam İktisadı ve Finans, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik, Enerji Yönetimi, Pilotaj gibi bölümleri bünyesinde barındıran KTO Karatay Üniversitesi, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde İngilizce Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programı ile Optisyenlik ön lisans programına ilk kez öğrenci kabul edecektir.

Köklerini Göklere Taşıyan Üniversite

2019 yılından itibaren öğrenci kabul eden KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü, genç yaşına rağmen havacılık eğitimi konusunda farkını ortaya koymaktadır. Kendi hava parkında, kendi planör ve uçaklarıyla, Türkiye’nin en deneyimli uçuş ve bakım ekibiyle pilot adayları yetiştiren KTO Karatay Üniversitesi, bu konudaki başarılarını çeşitli ödüllerle de taçlandırmaktadır.

Her yıl, Antalya Bilim Üniversitesi ile ELBA Havacılık Enstitüsü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Yılın Havacısı 2020” havacılık ödüllerinde, “Havacılık Eğitimi” dalında “Yılın Havacısı" ödülü KTO Karatay Üniversitesi’nin olmuştur. Yine Antalya Bilim Üniversitesi tarafından 19 Mayıs tarihinde büyük bir emekle düzenlenen “Üniversitelerarası Hassas İniş Yarışması”nda KTO Karatay Üniversitesi Pilotaj Bölümü öğrencileri, takım sıralaması ve bireysel sıralamada birincilik alarak, havacılıktaki başarısını bir kez daha göstermiştir.

1000x30 m çim pist, 1500x30 m asfalt pist, 1500x15m taksi yolu, uçak bakım hangarı, 3 adet eğitim uçağı ve 2 adet planörle Türkiye’nin en modern pilot yetiştirme tesislerinden birine sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, pilot adaylarını planörle yetiştirerek önemli bir ilki gerçekleştirmektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde Pilotaj Bölümü, 5 öğrenci tam burslu, 28 öğrenci ücretli olmak üzere toplamda 33 öğrenci alacaktır.

Türkiye’de Akıllı Teknolojiler Merkezi’ne Sahip Tek Üniversite

Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK), temelini, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanı ile; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı altında yaklaşık 5 milyon Euro fonlanmaya hak kazanmış bir proje olan Smart Technologies Design, Development and Prototyping Centre (STEDEC)’ten almaktadır. Projenin temel hedefi, bölgedeki tarım makinesi üreticilerinin Tarım 4.0 ile uyumlu akıllı teknolojilerle donatılmış yenilikçi tarım makineleri üretebilme kapasitelerini geliştirerek, onları uluslararası arenada daha rekabetçi hale getirmektir. Bu bağlamda merkezin temel faaliyetlerinden en önemlisi bölgedeki tarım makinesi üreticileriyle, akıllı tarım makineleri odaklı Ar-Ge projeleri geliştirmektir. Ayrıca inşaatı devam eden Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi-AKITEK binasının peyzaj ve çevre düzenleme işlemleri devam etmektedir.

Bu projelerde, ihtiyaç doğrultusunda, üniversitedeki Makine, Mekatronik, Elektrik- Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerinde okuyan, konuya ilgi duyan ve belli bir başarıya sahip olan lisans son sınıf ve lisansüstü öğrencilerin yer alabilmesinde öncelik verilmekte, böylelikle öğrencilerin Ar-Ge tecrübesiyle mezun olmasına katkıda bulunulmaktadır. KTO Karatay Üniversitesi, Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021 Raporu’na göre Toplam Ar-Ge Harcamalarına Göre 68 Vakıf Üniversitesi arasında en fazla yatırım yapan 5. üniversite olarak yerini almıştır.

Model Fabrika ile Uygulamalı Eğitim Fırsatı

Türk sanayisinin özellikle de Konya sanayisinin dünya ile rekabet edebilmesi amacıyla kurulan, Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nde yer alan Model Fabrika, gerçek bir ürünün üretim proseslerini, makine, kalıp ve aparatları ile buna ait kalite sistemlerini kısaca bir fabrika ortamında olan tüm unsurları uygulamalı olarak ele alan bir eğitim kurumudur. İş dünyasına destek veren Model Fabrika’da, KTO Karataylı Endüstri, Makine, Mekatronik Mühendisliği öğrencileri de uygulama yapma fırsatı yakalamaktadır.

Güvenli ve Temiz Alanların Vazgeçilmez Merkezi

“Dijital Çağın Dijital Üniversitesi” mottosuyla dijital platformlarda Türkiye’nin en aktif üniversiteleri arasında yer alan, özgün bir şekilde geliştirilen KaratayHibrit eğitim modeliyle yüz yüze ve uzaktan eğitimin başarılı bir şekilde yürütüldüğü KTO Karatay Üniversitesi, pandemi sürecinde belgelendirme çalışmaları ile de dikkat çekmektedir. Türkiye’de “Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemi Belgesi”ni alan ilk üniversite olan KTO Karatay Üniversitesi; vaka yönetimi, risk değerlendirmesi, acil durum eylem planı faaliyetlerini titizlikle yürüterek güvenli ve temiz alanların vazgeçilmez merkezi olmuştur.

KTO Karatay Üniversitesi son olarak kampüste sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesi, hijyen koşullarının sağlanması, enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması ve takibi için gerekli altyapı koşullarını sağlayarak “Güvenli Kampüs Belgesi” almaya hak kazanmıştır.

Güçlü Uluslararası İş Birlikleri

KTO Karatay Üniversitesi, öğrencilerine 8 farklı yabancı dil, ERASMUS+, yurt dışı dil okulu bursu, IAESTE Staj Programı gibi sunduğu imkânların yanında uluslararası çalışma ve iş birliklerini de imzaladığı protokollerle genişletmektedir. KTO Karatay Üniversitesi son zamanlarda Somali Hormuud Üniversitesi, Uganda İslam Üniversitesi, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi, Azerbaycan Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerle iş birliği anlaşmaları yapmıştır. Bu anlaşmalarla KTO Karatay Üniversitesi, mevcut programlarını güçlendirmeyi, bilim, teknoloji, yenilik gibi alanlarda önemli atılımlar gerçekleştirmeyi ve bu alanda dikkat çeken üniversitelerin başında gelmeyi amaçlamaktadır. Eğitim programları ve kaynak geliştirme projelerine de kapı açan iş birlikleri, KTO Karataylı öğrencilerin öğrenimlerine uluslararası bir boyut ekleme fırsatı sağlamaktadır. 

KTO Karatay Üniversitesi 2.087 Yeni Öğrencisini Bekliyor

KTO Karatay Üniversitesi’nin 2021-2022 eğitim öğretim döneminde 486 tam burslu, 782 %50 indirimli, 819 ücretli kontenjanı bulunuyor. Üniversite, Pilotaj Bölümüne 33, Hukuk Fakültesine 165, Tıp Fakültesi’ne 54, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesine 195, İktisadi İdari Bilimler Fakültesine 180, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesine 150, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesine 210, Sağlık Bilimleri Yüksekokuluna 345, Yabancı Diller Yüksekokuluna 90, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna 410, Ticaret ve Sanayi Meslek Yüksekokuluna 185, Adalet Meslek Yüksek Okuluna 70 öğrenci alacak.

Geniş Burs İmkanları KTO Karatay’da

KTO Karatay Üniversitesi’nin %30’a varan Tercih Bursu, TOBB’a bağlı oda ve borsalara özel %15 Ahilik Bursu (Ticaret Odası Destek Bursu), ilk 10.000 başarı sırasına sahip öğrencilere aylık 3.000 TL’ye varan Giriş Yüksek Başarı Bursu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne yerleşen ve YKS’de 10.001-100.000 arası derece yapan öğrencilere özel aylık 500 TL bursu, eğitim ücreti ve konaklamada ilave yüzde 10 indirim sağlayan Artı 10 Bursu, üniversite adaylarının faydalanabileceği burslar arasında yer almaktadır.

Burslar, kontenjanlar, bölümler ve birçok bilgi üniversitenin aday öğrenci web sayfası olan tanitim.karatay.edu.tr adresinde yer almaktadır.