Çocuklar doğdukları günden yetişkinliğe adım attıkları güne kadar eğitim öğretim anlamında önce ailelerinin daha sonra da eğitim öğretim kurumu olan okulların kontrolünde ve sorumluluğundadır. Bir çocuğun eğitim öğretim konusunda yardım alabileceği yüzlerce kaynak vardır. Bu kaynakların birinci adımı elbette ev ve ailedir. Eğitim hayat boyu devam eden bir süreç olduğu için aslında evrendeki her şey bir eğitim öğretim materyali olarak bireye sunulabilir. Ev ortamında kullanılabilecek eğitim materyalleri, okulda kullanılabilecek eğitim materyalleri, doğada kullanılabilecek eğitim materyalleri gibi sayısız alternatif ortaya konabilir.

Evde Eğitim Materyali

Ebeveynler çocukları için ev ortamında pek çok eğitim materyali hazırlayabilir. Çocuğun yaş grubu, ilgi alanları, ailenin çocukta gözlemlediği eksiklikler, çocuğun öğrenme ihtiyacını fark ettiği alanlar gibi pek çok konuda aileler ihtiyaç belirlemesi yapmalıdır. Toplumsal yapımız ve dinamiklerimiz gereği ebeveynler erkek çocuklarını daha çok kabaca işlere, kız çocuklarını ise ev işi, mutfak işi gibi alanlara yatkın buluyor. Çocuklara evde aile içi eğitim verirken oluşturacağımız materyalleri bu doğrultuda geliştirebilir, çocuklarda toplumsal anlamda eksiklik yaratan konuları besleyebiliriz. Örneğin kız çocukları için vidalama, ayakkabı boyama gibi faaliyetler, erkek çocukları için süpürme, katlama çamaşır katlama gibi faaliyetler organize edilebilir.

Okulda Eğitim Materyali

Eğitim materyalini okul ortamı için oluşturmak söz konusu olduğunda eğitim öğretim faaliyetlerindeki ihtiyaçlar, çocukların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak çalışmalar hazırlanmalıdır. Materyal hazırlanırken kullanılacak malzemenin öğrenci için herhangi bir tehlike oluşturmayacak nitelikte olması gerekmektedir. Yanıcı, patlayıcı, kesici, delici aletlerin, çeşitli zehirlerin, kimyasal maddelerin eğitim ortamından uzak tutulmasına dikkat edilmelidir. Fen bilgisi, biyoloji, kimya, fizik gibi laboratuvar derslerinde kullanılacak materyallerin de öğretmen kontrol ve denetimi altında kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Her yaş grubunun farklı ve çeşitli ilgi alanları vardır. Öğretmenler çocukları bu ilgi alanlarına uygun materyallerle bir araya getirmelidir. Renkler, karakterler, kullanılan malzemenin boyutları dikkat çekicilik açısından çok önem arz eder. Kullanılan materyallerin fiziksel özelliklerine önem verilmelidir. Örneğin ana sınıfı seviyesinde çocuklar için boyut olarak daha büyük görseller, daha canlı renkler ve materyaller kullanılmalıdır.

Sınıf ortamında özellikle yarışma ve rekabet duygusunu besleyen etkinlikler öğrencileri son derece etkili bir şekilde güdülemektedir. Derste kullanılacak materyallerde buna dikkat etmek gerekir.