Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre ilköğretimde nakil işlemleri ve şartları ortaöğretim kademelerine göre farklılık göstermektedir. Nakil işlemi bir öğrencinin eğitim hayatına devam ettiği okulu değiştirmesi işlemidir. Öğrencinin i bir okuldan başka bir okula alabilmesi için yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Her öğrencinin bu şartları eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi takdirde nakil işlemleri gerçekleştirilemez.

İlköğretimde Nakil İşlemleri Kaç Ay Sürmektedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre ilköğretim kademesinde öğretim hayatına devam eden bir öğrencinin nakil işlemlerini başlatabilmesi için yılsonunda sınıfını geçmiş olması gerekmektedir. Belirli bir akademik başarı göstermiş olması gerekmektedir. Nakil işlemleri, öğrencinin bir üst sınıfa geçmesinin resmi olarak kabul edildiği günden itibaren ekim ayının sonuna kadar devam etmektedir. İlköğretim kademelerinde okulların haziran ayının ilk haftalarında kapandığı göz önünde bulundurulursa bu tarihten ekim ayının sonuna kadar nakil işlemleri için dört ay kadar uzun bir süre ayrıldığı görülebilir. Her yıl okulların açılma ve kapanma tarihlerinde değişiklik olduğu için nakil tarihleri de buna göre değişmektedir. Okulların açılma ve kapanma tarihleri her yıl birbirine benzer tarihler olduğu için nakil işlemleri de bu tarihlere yakın bir zaman diliminde yapılmaktadır.

Nakil İşlemleri için Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Nakil işlemleri için gerekli olan sınıf geçme puanı en az 45 olmalıdır. 45 altı puanlar sınıfı geçmek için yetersiz bir ortalama olduğu için nakil işlemleri gerçekleştirilemez. Okul öncesi ve ilköğretim kademelerinde nakil işlemleri adrese dayalı yapıldığı yapılmaktadır. Semtte bulunan her okul belirli bir bölgeyi kapsamaktadır. Yani A ilköğretim okulu semtteki 4 mahalleyi kapsayıp bu mahallenin çocuklarını öğrenci olarak kabul etmektedir denilebilir. Öğrencinin nakil işlemi taşınmaya dayalı gerçekleştirilmek isteniyorsa taşınma sonrasındaki yeni adres hangi okulun kayıt alanına giriyorsa nakil işlemi o okula yapılır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre öğrencinin yaşadığı bölge hangi okulun kayıt alanına giriyorsa öğrencinin kaydı o okula yapılmak zorundadır. Veliler istedikleri okula öğrenci kayıtları yaptıramazlar. Tabi bu duruma özel okullar dahil değildir.

Taşınma Amaçlı Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Taşınma amaçlı nakil işlemlerini gerçekleştirirken iki şartın yerine getirilmesi gerekir bunlar: Taşınılan yeni adresin nüfus müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Yani bu durumda ilk önce taşınma işlemlerini resmi olarak halletmeniz gerekmektedir. Daha sonra adres değişikliği resmi olarak tamamlandıktan sonra Merkezi Nüfus İdare Sistemi üzerinden alınan adres bilgileri otomatik olarak e-okul sistemine aktarılmaktadır. Sistem de yeni adres bilgilerine göre öğrencinin ikamet ettiği bölgenin hangi okula kayıtlı olduğunu belirleyip öğrenciyi ona göre belirli okula kaydeder. İkinci ve son şart ise öğrenci velisinin öğrencinin kimliği ile öğrenci kaydının alındığı okula başvurmasıdır. Başvuru esnasında okul idaresi gerekli olan evraklar var ise veliden isteyecektir.