Sınav yaklaşıyor haliyle heyecan dorukta, zorlu bir süreci yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Sevgili öğrenci arkadaşlar, uzun zamandır bu sınava hazırlanıyorsunuz. Sınava hazırlanmak kadar, sınav esnasında nasıl davrandığınız çok önemlidir. Anlık hatalar, elinde olmadan yapılan dikkatsizlik belki sizin sınavınızın kötü geçmesine veya istediğiniz okula gidememenize neden olacaktır. Sınav öncesi lütfen aşağıda anlatacağım durumlara önemle dikkat edin. Şimdiden tüm adaylara başarılar.

LGS’de en çok yapılan yanlışlar neler

Her yıl birçok öğrenci, iyi bir lise arkasından da iyi bir üniversite eğitimi almak için LGS'de ter döküyorlar. Değerli  öğrenciler,ne kadar çalışmış olursanız olun. Bir de sınav aşaması gerçeği var. Sınav esnasında yapılan küçük veya büyük hatalar, ne yazık ki asıl hedefinize,  istenilen sonuçtan sizi uzaklaştırabilir. Burada yapılan hataların geri dönüşü yok, Denemeler gibi bu hataların telafisi olmuyor. Evet gençler  LGS’de sıkça yapılan hataları sizler için derledik. Umarım LGS öncesi öğrencilerin  işlerine yarar. Kalem kağıt hazır mı? Haydi not almaya başlayın. Dikkat biraz uzun olacak ama…

Sınav hakkında olumsuz duygulardan kaçının

LGS’nin hızla yaklaştığı şu günlerde, LGS’ye ilişkin düşünceleriniz, duygularınız geleceğinizi belirlemede etkin bir rol oynamaktadır. Düşünceleriniz sınavda başarılı olmada çok etkili olmaktadır. Aylardır LGS'ye kararlı bir şekilde çalışmalarınızı sürdürdünüz, en önemlisi elinizden gelen her çabayı gösterdiniz. LGS yaklaştıkça strese girerek çalışmalarınızı bırakmayın. Hatta daha fazla çalışmaya gayret edin. Sınavla ilgili düşünceleriniz olumlu ve pozitif olsun. LGS her aklınıza geldiğinde, kafanızda uçuşan düşünceler olumsuz ise (negatif)  günlerdir göstermiş olduğunuz çabalar çalışmalar boşuna olacaktır. Sevgili arkadaşlar unutmayın ki bu yaşam sizin ve hayat bir seçimler bütünü… Hayatınızla ilgili birçok şeyin tercihi siz yapıyorsunuz. Sınava ilişkin düşünceler de sizin eseriniz ve buna siz karar veriyorsunuz. Psikolojide yaygın bir görüş vardır. Üç D kuralı, dugular zamanla düşünceye, düşünceler de davranışa dönüşür. Kafanızda en kötüyü kurarak ve en kötüyü beklerseniz, o şey başınıza gelebilir. Sınav hakkında oluşturduğunuz düşünceler, sınava esnasında yapacağınız eylemlere dönüşecektir. Olumlu bir şekilde (pozitif) düşünür ve bu duygu içine girerseniz, olumlu davranışlarda bulunursunuz. Olumlu düşünerek sınav öncesi  başarının yarısını elde elde etmiş olacaksınız.

Soru köküne dikkat edin

Gençler sınav esnasında heyecanlanmanız çok normal, merak etmeyin bu heyecan sadece sizde değil. Tüm adaylarda mevcut… Sınav başladıktan sonra yavaş yavaş bu heyecan yerini sakinliğe bırakacaktır. Bundan dolayı telaş etmeyin. Soğukkanlılığınızı koruyun. Öğrenciler kimi zaman heyecandan dolayı bazende çok hızlı okumaktan dolayı soruyu tam anlayamıyor veya sor kökünü kaçırıyor. "Okuyamıyor, okuyor olmazı, olur değildir, olumlu yanlıştır’ yanlıştır değil" gibi olumsuz ifadeleri olumlu olumsuzları da olumlu algılayabiliyor.

İşlem hatalarını dikkat edin

Matematik problemlerinde soru doğru bir şekilde çözüebilse bile, bazen yapılan basit işlem hataları, sonucun yanlış çıkmasına neden olabilir. Dört işlem hataları gibi… Nehiri geçip derede boğulmayın. Aman dikkat edin.

Grafik sorularında ve görsel ifadelerde sizden ne istediğini iyi anlayın

Grafikli sorularda grafiği yanlış yorumlama ve verilen görseli yanlış okuma doğal olarak, yanlış yorumlamaya neden olabilir. Soruda verilenler arasındaki bağlantıyı görememe, doğru bağlantıyı kuramama, öğrencinin soruda eski bilgilerini işin içine katması… Bilgi verilmeyen konular üzerine yorumlar yapılması, bu kadar basit olmayacağı düşüncesi ve görselde olmayan bilgiyi eklemesi yanlış çıkarıma varılmasına sebep olabilir.

Sorunun kolay olmadığını düşünmek

Öğrenciler hep duyguyu yaşar. Kolay soru sorulmayacağı düşüncesi, soru kolay olsa bile soruya ön yargıyla yaklaşmak, öğrencinin soruyu çözebilecek kabiliyeti olsa bile çözememesine neden olabilir. Sınavda kolay sorularında olduğunu unutmayın.

Sınav kitapçığı ve optik formda yapılan hatalar

Sınav solununa girdiniz. Bir süre oturduktan sonra görevliler kimlik kontrolü yapacak. Daha sonra sınav kuralları okunacak buraya kadar siz bir şey yapmıyorsunuz. Optik form ve soru kitapçığı dağıtılacak. Sınava 30 dk kaldığında bu kitapçığını üzerinde kitapçık türü var. Onu mutlaka doğru kodlayın. Yoksa bütün emekleriniz heba olur. Diğer bir dikkat edilmesi gereken nokta ise; öğrencilerin sık yaptığı ve bunu alışkanlık haline getirdiği hatalardan biri… Sınav sorularını kodlama işini sona bırakmak. Böyle yapan sevgili gençler, yanlış yapıyorsunuz. Önce kitapçığa daha sonra da optik forma işaretlenmesi olacak diye bir kural yok. Bu şekilde davrananlar,  sonra neler yaşıyor. Sınav bitimine az bir süre kala kitapçığı kodlamaya çalışıyorsunuz. En ufak bir kodlama hatası veya kodlamayı yetiştirememek, sizi panikletir. Daha sonrasını düşünmek bile istemiyorum. Yanlış işaretleme nedeniyle ya da kodlamayı kaydırma adına ne diyorsanız artık. Lütfen bu hataya düşmeyin. Tek tek işaretlemek en garantisi, hem kaydırınca farkında olursunuz. Bu yöntemle sadece bir bölüm kaymış olur. Tek tek zaman kaybı olur diye düşünebilirsiniz. Sayfa sayfa kodlayın veya 5'er 10'ar soru şeklinde de olabilir.

Kitapçığı açtınız ve sorular karşınızda,şimdi bölümlerde yapılan hatalara ve dikkat edilmesi gereken noktalara değinelim.

Sınav süresine dikkat edin!

LGS iki bölümden oluşuyor, sınava girecek arkadaşlar yakından biliyor artık.  Sabah ki ilk bölüm sözel bölüm olarak karşınızda olacak, diğer ikinci bölüm ise sayısal bölüm olarak karşınıza çıkacak. Sözel bölümde süre sıkıntısı yok gibi. Öğrenci arkadaşlar rahatlıkla süreyi yetiştirebiliryorlar. İkinci aşama olan sayısal bölümde ise süre sıkıntısı yaşanabiliyor. Bu yüzden sınavda lütfen süreyi gözetmeye dikkat edin. Çok da süre yetmez diye heyecan yapmayın. Daha önceleri zaten birçok deneme çözdünüz ve bu denemeleri süreli olarak cevaplandırdınız. Artık süreyi nasıl kullanacağınızı biliyorsunuz. Süreyi verimli kullanamazsınız, yani sorulara gereğinden fazla zaman ayırırsanız. Özellikle de çözemediğiniz sorulara ne yazık ki, matematik bölümünde bu sık yaşanıyor. Fen bilimlerindeki sorulara yeterince zaman ayrılmadığı için sorular üstünkörü çözülüyor. Bu bölümde yer alan kolay sorular yanlış yapılabiliyor. Yapamadığınız soruları boş bırakın. Daha sonra gene o sorulara dönersiniz. Bu şekilde yaparsanız süre problemi yaşamayacaksınız. Unutmayın matematik ve fen sorularının değeri eşit, yani her doğru cevap için 4 puandır.

Hemen cevaba atlamayın

Sözel bölüm veya , sayısal bölüm cevabı okuma gerektiren yani parçanın içinde saklı olan sorularda tüm şıkları okuyun. Yoruma dayalı sorularda cevabı hemen bulsanız bile tüm şıklara göz atın. Diğer şıklarda asıl aradığınız cevap olabilir. sorularda bazen şıklarda kısmı doğrular verilebilir.

 

Sorular çok kolay kolay orta ve zor olmak üzere ayrılır. Soruya takılıp kalmayın.

 Sınavda hem sayısal, hem de sözel bölümden  çok kolay, kolay, orta ve zor sorular olabileceğini unutmayın. Bu yüzden  takıldığınız soruları hızlı bir şekilde geçin. Diğer soruları çözerek moralinizi yükseltmiş olursunuz. Boş bıraktığınız sorulara tüm testi tamamladıktan sonra rahat bir şekilde tekrar dönebilirsiniz. 

Boş bırakılan sorulara dikkat!

Boş bıraktığınız soruları büyük bir daire içine alın ki gözden kaçmasın. Boş bıraktığınız soruları, mutlaka Optik forma işaretleyin. Karşısına işaret koyun. Orada kaydırma olmasın.

Türkçe sorularında yapılan hatalar ve dikkat edilecek noktalar

Türkçe bölümünde soruları çözerken “soruyu anlamak cevabın yarısıdır" kuralını unutmayın. Soruyu doğru cevaplamanın yolu  sorunun kökünü doğru ve iyi okumaktan geçiyor. Bu kural tüm dersler için geçerli aslında. Verilrn bilgiye dikkat edilmeli. Bizden ne isteniyor ve ölcüllerde verilen bilgileri tek tek okunmalı. Sınav kâğıdı üzerine karalamalar bulduğunuz çıkarımları yazın. Yapılacak doğru analizler, sizi doğru cevaba götürecektir. Sınav esnasında küçük notlar almak bir daha soruyu okuma zahmetinden kurtarabilir. Cevaba en kestirme yola götürebilir. Anlam bilgisi soruları kolay gibi gelebilir. Soruya iyi odaklanmalısınız. Altılı çizili kelimeler yoğun dikkat gerektirir. Bu tarz sorular çözülürken ilk olarak sorunun kökü doğru okunmalı ve iyi anlaşılmalı. Seçenekler tek tek okunmalı.Tüm seçeneklere bakıldıktan sonra doğru cevap işaretlenmeli. İki seçenek arasında kalırsanız ve hala eleme yapamıyorsanız. Soruyu geçin. Böyle durumlarda hem vakit kaybını önlemek ve hemde beynimizin o soruyla uğraşması  için zaman tanıyın. Soruyu yuvarlak içine alarak sıradaki soruya geçin. Bazen soruyu hemen çözmemek geçilen soruyu çözdükten sonra, soruya tekrar  dönmek büyük olasılıkla doğru cevabın bulunmasında daha etkili olabilir.

Matematik sorularını çözerken yapılan hatalar ve dikkat edilecek noktalar

Matematik bölümü, LGS'deki öğrencilerin zor diye adlandırdıkları bölüm. Adayları baya terletiyor. Sorular artık hem uzun, hem de bildiğimiz klasik sorular degil. Mantık yürütme üzerine kurulu. Matematik sorularında verilerden yararlanılır. Verileri doğru okumak  ve algılamak daha sonrada istenilenleri yerinde kullanmak öğrencileri doğru sonuca ulaştırılacaktır. Kolay İşlem hataları yapılıyor sınavda esnasında, bunda heyecan, stres faktörü etkili. Daha önce de belirtmiştik süreyi etkili kullanmak matematik bölümünde baya işinize yarayacaktır. Eğer yeterli vakit varsa işlem kontrollerini yapmayı unutmayın. Sağlamasını yapın gençler. Eğer soruda grafik tarzı ise problem çözerken mutlaka soruyu verilen bilgiler ışığında şemaya dökün. Daha çabuk parçaları görürsünüz.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük yapılan hatalar dikkat edilecek noktalar

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları genel olarak yoruma dayalı. Klasik manada bilgi sorusu sorulmuyor. Fakat bu sizi yanıltmasın. Bazı sorular yorum gibi gelir ama bilgiye dayalı yorum soruları olabilir. Her şeyi parçadan çıkaramazsınız. Konuları bilmek zorundasınız. Sevgili arkadaşlar, önce soru kökünü iyice okuyun. Ve okuyup anladığınıza emin olun. Ne soruluyor. sizden ne istenmiş. İyice anlamalı, ardından soruyu cevaplandırmalısınız. Şıkların tamamına bakın. Seçenekler de bazen sizi yanıltıcı, cevaba çok yakın çeldiriciler konulabilir. Dersin bazı temel kavramları iyi öğrenilmeli. Örneğin milli birlik ve beraberlik, ulusal bağımsızlık ulusal egemenlik, siyasal, sosyal, kültürel gibi kelime ve kavramlar sık karşınıza çıkabilir. İyi bir şekilde öğrenmek size büyük fayda sağlayacaktır.

Fen Bilimlerinde yapılan hatalar ve dikkat edilecek noktalar

Fen Bilimleri soruları çoğunluğu  yoruma dayalı sorulardan oluşuyor. Yorum deyince hemen Türkçe sorularındaki gibi yorumlama gücü gibi değil. Eger  bilgi eksiğimiz varsa bu tarz sorularda yorum yapmakta sıkıntılar yaşayabilirsiniz.. Daha öncede bahsetmiştim zamanın büyük bölümünü  matematiğe ayırırsanız, fen bilimleri sorularında hata yapma olasılığınız artış olacaktır. LGS aynı zamanda bir hız testidir. Size verilen sürede doğru cevabı vermelisiniz.. Fen bilimleri sorularına gerekli zamanı ayırın. İşinizi şansa bırakmayın. Fen bilimleri sorularında görseller, soruyla ilgili tablolar iyi inceleyin. Tablo okuma soruları tüm derslerden çıkabilir. Deney sorularında gözden kaçan bağımsız, bağımlı ve sabit tutulan değişkenleri görsellerden veya parçadan dikkatli bir şekilde tespit ederseniz, rahatlıkla soruyu çözebilirsiniz. Soru kökünde altı çizili bazen olmayabilir “sadece veya yalnızca yukarıdaki deneye düzeneğe ve görsele bakılarak hangisi çıkarılabilir” cümlesi bulunan sorularda genellikle yanlış yapılabiliyor. Bu gibi sorularda mevcut bilgiler ile değil  şıkta verilenleri belirtilen görselden , tablodan veya deneyden çıkarmak zorundasınız.

Ingilizce dersinde yapılan hatalar ve dikkat edilecek noktalar

 Öğrenciler ingilizceye karşı biraz mesafeli davranıyorlar. Anlamıyorum, yapamam gibi bazen kolay yolu seçebilirler. LGS'de ingilizce sorularında en çok yapılan hata soru köklerini eksik okudukları için soruları  yanlış yapma. Soru kökünde olumsuzluk belirten “cannot, doesn't, no information, false, wrong” gibi soru ifadelerine dikkat edin. Verilen parçada olumsuzluk belirten ifadeleri olumlu olarak algılamayın. İngilizce de kelime bilgise de çok büyük öneme sahiptir. İngilizcede kelimelerin eş anlamlıları ve zıt anlamlıları öğrenmeye çalışın. Gramer yine sınavda  dikkat edilmesi gereken diğer nokta. Ünitelerde yer alan belirli gramer kurallarını öğrenmek zorundasınız. Gramer kuralına göre cümle kurma soruları veya verilen boşlukta akışı soruları bunların hepsini gramer kurallarına göre doldurmak zorundasınız. Kelimeyi bilmek yeterli olmuyor. Gramer bilinmediği takdirde hem cümle yapısını bilmek, cümle kurmak hem de seçeneklerden doğru ifadeyi bulmak zor olacaktır.

Din Kültürü dersinde yapılan hatalar ve dikkat edilecek noktalar

LGS'de Din Kültürü dersinde sorular genel itibariyle ile yorum üzerine soruluyor. Öğrenciler sınavda açıkçası pek zorlanmıyor. Fakat dikkat edilmesi gerek bazı hususlar var. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde   ilk olarak her ünitede bulunan kavramların ve terimleri iyi öğrenmeye çalışın. Din Kültüründe kavramlar hakkında bilginiz yoksa işin içinden çıkmanız zor. Örneğin zekat, hac, oruç ve namaz gibi terimlere aşina olmalısınız. Terimler verilip bunun üzerine yorumlamaya ait sorular soruluyor. Terimlerin anlamını bilmediği için soruları yanlış yapılıyor. Ünitelerde yer alan konuyla ilgili ayet ve hadislerin ne anlatmak istediğini öğrenmeli. Çıkması muhtemel konuları ilgili ayet ve hadisler hakkında fikir sahibi olmalısınız.  Bu şekildeki sorular öğrenciler yorumunu katmadan, sadece  ayette verilen anlama göre çözülmeli. Ünitelerde bulunan peygamberin hayatlarını bilmek işinizi kolaylaştırır. Sabır konusunda Hz. Eyüp gibi çünkü bazı sorularda peygamber kıssaları verilerek ne anlatılmak istediği soruluyor.

Son olarak…

Sayın veliler bir yıl boyunca öğrencilerimiz elinden geleni yaptılar. Artık sınava hazırlar. Lütfen sınav sonrası çocuklarımızı sıkmayalım. Sinav ister iyi geçsin ister koru geçsin. Sınav sonucu hakkında konuşmayalım. Çünkü uzun ve sıkıcı bir maratondan geçtiler. Unutmayın ki! Bu daha ilk sınav, önünde gireceği çok sınavlar olacak. Hiçbir sınav çocuğunuzdan daha değerli değil. Sınavdan hangi sonucu alırsa alsın. Onun yanında olalım. Yalnızca ders çıkarmasını sağlayalım. Başarı için çalışmanın şart olduğu gibi… Önemli olan çocuğumuzun Sağlığı, umarım tüm öğrenciler, sınavda başarılarılı olur. İstediği okula yerleşebilir.