Uzun süredir hepimizin gündeminde pandemi bulunuyor. Pandemi ile birlikte hayatımıza giren “uzaktan eğitim” kavramı, hem öğrenciler hem veliler hem de eğitim kurumları için doğru yönetilmesi gereken bir süreç halini aldı. İlk zamanlara göre biraz daha normalleştirdiğimiz uzaktan eğitim sürecinde, veliler ile ilişkilerinizi doğru yönetebiliyor olmanız, öğrencinin eğitim hayatını da doğrudan etkileyen bir süreç. Neredeoku ekibi olarak bu konuda birkaç tavsiyede bulunacağız.

1 – Veli Bilgilendirme Süreçlerini Sıklaştırın

Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sıklıkla kurumlara süreçlerle ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. Aşikar olan bu sürecin bir süre daha devam edeceği. Değişen kurallar, müfredatlar hakkında siz de velileri sıklıkla bilgilendirmelisiniz. Örneğin haftada bir sadece velilerin olduğu bir e-posta topluluğuna güncel bilgiler içeren e-posta gönderimi yapabilirsiniz.

2 – Öğrencinin Performansı Hakkında Velilerle Online Görüşmeler Düzenleyin

Belirleyeceğiniz bir periyotta öğrencinin uzaktan eğitim sürecindeki performansı hakkında velisini mutlaka bilgilendirin. Çünkü bu süreç, özellikle çalışan ebeveynler için oldukça zor ilerleyebiliyor. Veliler, evde çocuklarının adaptasyonunu sağlamak için çalışırken bazı şeyleri gözden kaçırabilirler. Eğer öğrencinin performansında düşüşler yaşanıyorsa, rehber öğretmenle birlikte bir yapılacaklar listesi çıkarıp veliye sunabilirsiniz.

3 – Evdeki Süreç Hakkında Tavsiyelerde Bulunun

Veliler, çocuklarına bu süreçte nasıl yaklaşmalılar, çocuğunun konsantrasyonunu sağlamak için neler yapmamalılar, zaman yönetimini nasıl sağlayabilirler gibi konularda velilere bilgilendirici içerikler sunun. Bunu yine bir e-posta aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Eğitim profesyonelleri olarak veliler için tavsiyeleriniz gerçekten çok değerli.

4 – Motive Edici Yaklaşım Benimseyin

Bu süreçte herkesin aslında motivasyona ihtiyacı var. Özellikle de öğrencilerin. Ancak öğrencinin motivasyonu daha çok evde onunla vakit geçiren ebeveynde oluyor. Bu da veliler üzerinde baskı ve endişe yaratabilir. Dolayısıyla bu durumun öğrencinin başarısına dolaylı yoldan da olsa etki etmemesi adına, velilere motive edici bir yaklaşım sergileyin. Buna da velilere onları anladığınızı hissettirerek başlayabilirsiniz.

5 – Ders Programları, Ödevler ve Sınavlar Konusunda Şeffaf Olun

Bu sürece adapte olmaya çalışan öğrencilerin kesinlikle bu konuda velilerinin desteğine ihtiyacı var. Dolayısıyla kuracağınız bir platform üzerinden öğrencinin ders programı, ödevleri, sınavları, sınav sonuçları, hatta derse katılım gösterip göstermediği gibi tüm konularda şeffaf olmanız veliler için önemli. Bu sayede veliler bu platform üzerinden çocuklarının gidişatını ve durumunu daha rahat takip edebilir ve gerekirse aksiyon alabilirler.

6 – Her Zaman Velilerin Yanında Olduğunuzu Hissettirin



Tüm bunları yapıyor olsanız bile, diledikleri zaman velilere size danışabilecekleri bir ortam kurun. Çağrı hattı ya da online danışma hattı olabilir. Her türlü konuda onlara destek sağlayacağınızı velilere hissettirmeniz gerekiyor. Bu zorlu sürecin üstesinden omuz omuza vererek gelebileceğimizi unutmayın.