YÖKDİL(Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı)

Sınav hakkında bilgileri ve deneme sınavlar için sayfamızı inceleyebilirsiniz. Dilerseniz sınav merkezine geri dönüş yapabilirsiniz.

YÖKDİL Deneme Sınavları

Henüz deneme sınavı eklenmedi

YÖKDİL 2021/1 Oturumu

28.03.2021 10:15 tarihinde yapıldı

YÖKDİL 2021/2 Oturumu

29.08.2021 10:15 tarihinde yapıldı

YÖKDİL Hakkında Her Şey

Akademik alanda bir uzmanlığa sahip olduğunuzda veya sadece bir lisans eğitimini tamamladığınızda, bununla birlikte iyi seviyede yabancı dil bilgisine de sahip olursanız, iş dünyası içerisinde şansınız her zaman daha yüksek olacaktır.

Fakat bu noktada hem devlet kurumları hem de özel kurumlar yabancı dil seviyeniz açısından resmi bir sınav sonucunu göz önünde bulunduracaktır.Bu açıdan standart olarak herkesin girebileceği YDS yerine uzmanlık alanında dilbilgisi seviyesi ölçümü için YÖKDİL sınavı tercih edilebilir.

Standart yabancı dil sınavından belirli farklılıklara sahip olan yükseköğretim kurumları yabancı dil sınavı yine ÖSYM tarafından yapılsa da aslında ilk aşamada Yüksek Öğretim Kurumları (YÖK) tarafından düzenlenmeye başlanmıştır. 2022 yılı sonrasında ise tüm düzenlemesi, hazırlıkları ve uygulaması yapılan devir işlemleri ile birlikte ÖSYM tarafından gerçekleştirilmiştir.Bugün halen YDS yani yabancı dil sınavı uygulanmaya devam etse de farklı bir amaç ile bu sınav da ayrı bir yapı ile her yıl uygulanmaktadır.

YÖKDİL Nedir?

Yükseköğretim kurumları dil imtihanı olarak adlandırılan bu sınav, sınava girecek adayların uzmanlık elde ettiği ya da lisans tamamladığı alanlardaki dil becerisini ölçmek amacıyla uygulanan bir dil sınavıdır.Yani standart olarak herhangi bir lisans bölümünde okurken, mezun olduktan sonra, yüksek lisans aşamasında, doçentlik başvurularında, memuriyet sırasında veya sadece bağımsız olarak YDS başvuruları yapılabilirken bu yükseköğretim dil sınavı için farklı bir mantık ile başvuru yapılır. Çünkü yükseköğretim dil sınavı uzmanlık alanlarındaki dil seviyesinin ölçülmesi için gerçekleştirilen bir sınavdır.

YÖK talimatı ile hazırlanan bu sınav, 2017-2022 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi tarafından hazırlığı gerçekleştirilen ve uygulaması Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan bir merkezi dil sınavıydı.Sınav uygulaması 7 defa bu sistem içerisinde yapıldıktan sonra 2022 Bahar döneminden itibaren ÖSYM kurumuna devir işlemi gerçekleştirildi ve sınav ÖSYM tarafından hazırlanarak uygulandı.

YÖKDİL Sınav Sistemi Nasıldır?

Yükseköğretim dil sınavı tüm lisans mezunları için olabilecek şekilde spesifik bir yapı ile gerçekleştirilir. Çünkü bu sınavın temel mantığı çerçevesinde; fen bilimleri, sosyal bilimler ve sağlık bilimleri gibi üç farklı alanda belirli yabancı dillerdeki seviyelerin ölçülmesi amacı bulunmaktadır.Bu açıdan belirtilen 3 alan içerisinde adaylar Almanca, Arapça, Fransızca veya İngilizce dillerinde sınava girerek, bu dillerdeki uzmanlık alanlarına yönelik bilimsel yabancı dil kullanım seviyelerini ölçebilirler.

Sınav sistemi içerisinde tıpkı YDS sisteminde olduğu gibi 5 adet seçeneğe sahip olan çoktan seçmeli 80 adet soru ile ölçme işlemi yapılır.Aslında aynı yapı ile birlikte adayların sınav için 180 dakika gibi bir süresi bulunmaktadır.Soru dağılımına bakıldığında gramer açısından 20 adet soru olmak ile birlikte cümle tamamlama, paragraf, paragraf tamamlama, anlam bütünlüğü, Türkçe-İngilizce karşılıklı çevirme ve zaman kipleri gibi konularda toplam 80 soru yer almaktadır.

YÖKDİL Ne Zaman Yapılır?

Yükseköğretim kurumları dil sınavları her yıl ÖSYM tarafından belirli bir takvim aralığı içerisinde iki defa yapılmaktadır.Geçtiğimiz yıllar içerisinde 2017-2018 eğitim öğretim yılı dahilinde sınav 3 defa yapılmış olsa da sonraki yıllarda yeniden iki defa yapılmaya başlanmıştır.Bu takdirde ihtiyaç duyulması veya yeni bir düzenleme yapılması ile birlikte ÖSYM tarafından sınav uygulaması yeniden 3 defa veya daha fazla sayıda da yapılabilir.Her yıl sınav takvimi içerisinde ilkbahar ve sonbahar döneminde ayrı ayrı 2 adet yükseköğretim dil sınavı gerçekleştirilirken, sınav merkezi olarak 81 ilin tümü seçilebilir.

YÖKDİL Başvuruları Nasıl Yapılır?

ÖSYM tarafından her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleştirilen sınavlar için başvuru işlemleri yine ÖSYM sayfasında ilan edilen tarih aralığında gerçekleştirilebilir.Bu tarih aralığında adaylar ÖSYM aday işlemleri sayfası üzerinde başvuru işlemini başlatarak, gerekli bilgi ve belgeleri girmeleri sonrasında kayıt ve ardından ücret ödemesi ile başvuru işlemlerini tamamlayabilir.Sınav için belirlenen tarih öncesinde hazırlanan sınav giriş belgeleri ile birlikte her aday, sınav günü ve saatinde kurallara uygun bir şekilde sınava giriş gerçekleştirebilir.

YÖKDİL Sınavına Kimler Başvurabilir?

YDS sınavına göre kısmen farklılığa sahip olan ve amacı farklı bir noktada bulunan yükseköğretim dil sınavı için başvuru açısından da belirli koşullarda bulunan kişilerin başvuru yapması daha uygun olacaktır.Bu noktada üniversitelerdeki araştırma görevlileri, öğretim görevlileri, okutman ve uzmanlar bir öğretim elemanı kadrosuna başvurmak istediklerinde, alanlarındaki dilbilgisi seviyesi için bu sınava girebilirler.

Sınava başvuracak adaylar arasında yüksek lisans ve doçent adayları, öğretim üyeleri, TUS başvurusu yapanlar, DUS başvurusu yapanlar ve EUS yani eczacılıkta uzmanlık sınavı başvurusu yapanlar ve üniversitelerde hazırlık sınavından muaf olmak isteyen kişiler başvuru yapabilir.Adaylar lisans programlarının son sınıfında veya bir önceki sınıfında bulunabileceği gibi yükseköğrenime başvurmak için de önceden bu sınava başvuru yapılabilir.

Bazı konularda akademik kariyer gerçekleştiren personellerden üniversitenin talebi ile birlikte yükseköğretim dil seviyesi için belgelemesi talep edilebilir.Bu durumda adayların akademik yükselme için bu sınava girmesi gerekebilir.Diploma denklik işlemlerinde veya kamu kurumlarında yabancı dil seviyesini belirlemek açısından sınav başvuruları yapılabilir.

YÖKDİL Kimler İçin Uygun Değildir?

Yükseköğretim kurumları dil imtihanı için belirlenen kişiler uygun durumda bulunsa da kamu kurumlarında veya özel sektörde dil tazminatı almak isteyen kişiler için YDS sınavı uygun görülmektedir.Ayrıca

·      Uman kadrosu almak isteyen kişiler,

·      Öğretmenlik ataması için dil puanı almak isteyen kişiler

·      KPSS'ye girmeden önce dil puan almak isteyen kişiler için bu sınav yerine YDS sınavı daha uygun bir yere sahip olmaktadır.

YÖKDİL Puan Sistemi Nasıldır?

Yükseköğretim dil sınavı çerçevesinde tıpkı yabancı dil sınavında olduğu gibi 80 soru üzerinden gerçekleştirilen sınavda 100 puan üzerinden puanlama gerçekleştirilir.Sınav sistemi içerisinde diğer ÖSYM sınavlarında olduğu gibi 4 adet yanlış nedeniyle 1 adet doğrunun silinmesi gibi bir sistem bulunmamaktadır.Bu açıdan 100 puan için 80 sorunun tamamen cevaplanması ve doğru olması gerektiğinden dolayı 100 / 80 = 1,25 puan sistemi ile hesaplama yapıldığında her doğru 1,25 puan getirecektir.

Adayların aldıkları puanların yapacakları başvurularda veya talep edilen kurumlarda karşılık bulabilmesi açısından bir puanlama sistemi yer almaktadır.Bu açıdan;

·      90-100 puan arası A seviyesi

·      80-89 puan arası B seviyesi

·      70-79 puan arası C seviyesi

·      60-69 puan arası D seviyesi

·      50-59 puan arası E seviyesi olarak ifade edilir.

Puanlama açısından 50 puan altında sonuç elde eden adaylar, uzmanlık alanlarındaki dil seviyesinde başarısız kabul edilmektedir.Bu hesaplama ile birlikte adayların yükseköğretim dil sınavı sonucunda almış oldukları puanlar 5 yıl boyunca geçerliliğini koruyacaktır. 

Adayların ÖSYM tarafından belirlenen takvim içerisinde sınava girmesi sonucunda sınav sonuçları her yıl belirlenen tarihlerde yine ÖSYM sayfasında ilan edilir.Takriben 3 hafta içerisinde sınav sonuçları açıklanırken, elde edilen sonuçlar ile birlikte istenilen noktalarda başvuru işlemleri sağlanabilir.Bu bağlamda doktora eğitimi başvuruları için sınavdan 55 puan ve üstü alma kriteri bulunmaktadır.Diğer noktalarda bakıldığında da öğretim üyesi dışındaki öğretim görevlisi kadro atamaları başvuruları için 50 puan şartı aranırken, uzmanlık sınavları aşamasında da yine 50 puan şartı aranmaktadır.Ayrıca araştırma görevlisi başvurularında da 50 puan koşulu bulunmaktadır.